Natural Farming

Leren vertrouwen op en samenwerken met de natuur.
‘Natural Farming’ of ‘Natuurlijke Landbouw’ is eigenlijk een filosofie en een manier van leven in plaats van een landbouwtechniek.
De basis van ‘Natural Farming’ is het beperken van menselijk ingrijpen en zo de bodem niet te beschadigen en het laten werken van de natuur. Een ecologisch duurzame manier om voedsel te verbouwen. Geen grondbewerking, bemesting, onkruidbestrijding en pesticiden!
Een voedselbos is een door de mens zorgvuldig ontworpen ecosysteem waar we de structuur van een natuurlijke bosrand nabootsen.

DO-NOTHING FARMING

Masanobu Fukuoka

Natural farming is gebaseerd op de levenslange ervaring en levensfilosofie van Masanobu Fukuoka.
Hij heeft dit uitgeschreven in zijn boek “The One-Straw Revolution”.
Hij omschrijft het als ‘The natural way of farming’ of “do nothing farming”.
Hij creëerde voedselovervloed door de natuur na te bootsen en te werken met natuurlijke processen, eerder dan de natuur te proberen controleren. Veel van het werk nodig om voedsel te kweken wordt in handen van de natuur gelegd, vandaar “do nothing farming”. Het doel is om een evenwichtig efficiënt ecosysteem te creëren waarin mensen, planten, dieren, micro-organismen, zonlicht, water en grond hun natuurlijke rol spelen.
Denk aan een bos, het kan overleven zonder menselijke tussenkomst en houdt zijn bestaan in stand.
Laat dit nu de basis van ons voedselbos geweest zijn. Met ons voedselbos willen we de natuur terug geven waar het recht op heeft. Je helpt de natuur door haar te geven wat ze wil, namelijk zaden. En in ruil daarvoor krijgen we voedsel. Eén van de belangrijkste elementen binnen natuurlijke landbouw is om zaadballen te maken en de zaden in zoveel mogelijk verschillende variaties aan de grond te geven. De natuur bepaalt welke plant waar groeit, zonder menselijke tussenkomst. Je geeft de natuur zaden en je krijgt er eten voor terug. Bovendien wordt de grond met de dag rijker. Je haalt tientallen producten uit de grond in plaats van enkelvoudige gewassen.
Ons voedselbos gaat zo voor de ‘zelfplukkers’ een ontdekkingstocht worden.

Do-nothing farming principes

De 4 principes van Natural Farming zijn:
1. Geen grondbewerking: niet ploegen of spitten. Dit is fundamenteel. De aarde bewerkt zichzelf op een natuurlijke manier door het erin binnendringen van de plantenwortels en door de activiteit van micro-organismen, kleine dieren en regenwormen.
2. Geen chemische bemesting of klaargemaakte compost. Als de grond aan zichzelf gelaten wordt, behoudt de grond zijn natuurlijke vruchtbaarheid in samenspel met de cycli van plant en dier.
3. Niet wieden op grote schaal en geen gebruik van herbiciden. Onkruid speelt een rol in de opbouw van een vruchtbare bodem en in het evenwicht in de biologische gemeenschap. Onkruid onder controle houden kan, volledig elimineren niet. Mulch en levende bodembedekking zijn voldoende.
4. Geen afhankelijkheid van chemische producten. Als je gezonde planten kweekt in een gezonde omgeving blijven plagen en ziekten uit.

Natural Farming Weekend

Inschrijven kan hier.

Kutluhan Özdemir

Kutluhan is de lesgever van het Natural Farming weekend.

Kutluhan reisde en woonde tussen 2014-2021 over heel de wereld op Natural Farming boerderijen die opgestart werden door studenten van Fukuoka (de grondlegger van Natural Farming). In 2019 kocht hij een grond in Italië en sindsdien beoefent hij daar natuurlijke landbouw of natural farming. Met weinig regen en zonder irrigatiesysteem of water geven is er rijke oogst. Hij richtte een NGO op om de visie en de praktijk van Natural Farming te verpreiden. Hij reist naar wie hem uitnodigt en brengt z’n workshops kosteloos. Hij startte projecten op in Afrika, Zuid-Amerika en verschillende plekken in Italië en Europa.

En hij komt dit nu ook doen bij ons op het voedselbos. Dit wordt een mooie aanvulling!

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden